1920x400_Varepito_zsűri
1920x400_Megújult gyermekintézmények
varepito_2022
Összefoglaló
2022_varepito_WEBOLDAL_visszatekinto_3.png
previous arrow
next arrow
Shadow
Kétszer ad, aki rugalmasan ad – a 2018. évi Várépítő tapasztalatai

Kétszer ad, aki rugalmasan ad – a 2018. évi Várépítő tapasztalatai

A nagyobb cégek körében egyre elterjedtebb az ún. Corporate Social Responsibility, azaz a vállalatok szociális felelősségvállalása, ami különböző, általában civil kezdeményezések támogatását jelenti. A Várépítő pályázat Magyarországon jelenleg az egyetlen ilyen jellegű összefogás, ahol gyermekintézmények és műemlékek építőanyagokra pályázhatnak.

És ha már csak egy van belőle, legyen jó! Ezért nagy öröm nekünk, amikor régi, hűséges felajánlóink mellett új cégeket sikerül megnyerni a kezdeményezésnek – engedjék meg, hogy most bemutassam őket és felajánlásaikat pár szóban. Még nagyobb öröm, amikor ezek a felajánló cégek kiemelkedő rugalmasságot tanúsítanak, bizonyítva, hogy a társadalmi felelősségvállalás nem csak lózung, és a Várépítő pályázatnak bizony lelke van!

A pályázat nagy erőssége, hogy sokféle, főleg szerkezetépítéshez és belső korszerűsítéshez szükséges termékre lehet pályázni: különböző tetőcserepek mellett hőszigetelésre, vakolóanyagokra, ragasztókra, ereszcsatornákra és még sok egyéb termékre és kiegészítőre. Teljesen új kategóriát hozott be azonban a Leier Hungária Kft. – idén először előregyártott kéményre lehetett pályázni nettó 1 millió forint értékben. A felújításoknál nem a kémények szoktak először eszünkbe jutni, pedig elengedhetetlenek egy intézmény egészséges és biztonságos működéséhez. A kémény szerencsés tulajdonosa a Tiszainokai Tiszavirág Óvoda lett, amely a nyáron már el is végezte a felújítást. De a Leiernek nemcsak a gyorsaság miatt adunk egy nagy-nagy pirospontot, hanem rugalmasságuk miatt is: mikor kiderült, hogy a pályázatra szánt pénzből maradt még, felajánlották, hogy egy ennek megfelelő értékű előregyártott födémet adományoznak a nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Óvoda új épületéhez. Már ennek a kivitelezése is nagyban zajlik – a tervek szerint idén novemberben fel is kerül a falazatra a födém. Az előregyártott elemek egyébként egyre nagyobb teret nyernek az építőiparban – csökkentik például a beépítéshez szükséges munkaerőt.

A témáról a Várépítő Magazin 2018/II. számában olvashatnak bővebben!

Szintén csillagos ötöst adtunk rugalmasságból egy másik új felajánlónak, a MEVA Zsalurendszerek Zrt.-nek. Ha csak új építésű épületről nincs szó, az oktatási intézményeknek ritkán van zsalura szüksége. Éppen ezért a MEVA úgy döntött, inkább a kivitelezés költségeihez járul hozzá anyagilag, azonban amikor felmerült, hogy mégis lenne olyan pályázó, aki tudná használni, zsalurendszerüket többmillió forint értékben bocsátottak rendelkezésre. A projekt a Szociális Innováció Alapítványé, akik Hernádszentandráson építik az új SZIA InDaHouse Önkéntes és Gyermekotthont önkéntesekkel és felajánlásokból. A Szociális Innováció Alapítványnál érdemes egyébként elidőzni egy pillanatra, ugyanis az egyik nagyon sikeresen menedzselt magyar nonprofit szervezet. Az 1997 óta működő alapítvány a hátrányos helyzetű csoportokat igyekszik felkarolni különböző programjaival, mint például az InDaHouse Hungary, a L’ORÉAL-UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért, vagy a Rádió Bézs. Az InDaHouse program 4 éve indult, azóta közel 100 hátrányos helyzetű gyermeknek tart rendszeresen foglalkozást csaknem ugyanennyi önkéntes Hernádszentandráson. A kezdeményezés annyira kinőtte magát, hogy úgy döntöttek, belefognak egy új épület felépítésébe, hogy stabil hátteret teremtsenek az elvégzett munkához. Az Önkéntes-és Gyermekotthon lassan elkészül – nekünk a Várépítőnél pedig nagy öröm, hogy ilyen rugalmas felajánlóink vannak, mint a MEVA, és ennyire elkötelezett és talpraesett pályázóink, mint a SZIA. Csak így tovább! ????

Munkában a MEVA által biztosított zsalutechnika

 

Új felajánló az Icopal Kft. is, akik lapostető szigetelést ajánlottak fel, amely a Tiszabezdédi Óvoda, Bölcsőde és Konyha, valamint a szolnoki Városmajor utcai Bölcsőde nyert. De az Icopal is tett egy nagylelkű gesztust: amikor a csepeli Burattino Iskola és Gyermekotthon, amely nem volt az idei nyertesek között. kedvezményes vásárlási lehetőséggel kereste meg őket, az Icopal a legsürgetőbb feladathoz, két terem szigeteléséhez ingyen felajánlotta a szükséges lapostető szigetelőanyagot, sőt megfelelő kivitelezőt is ajánlottak a munka szakszerű elvégzéséhez. A gyermekintézmény a jövő évi pályázaton reméli elnyerni a továbbiakhoz szükséges építőanyagot – reméljük a felújítás többi része is nemsokára megvalósulhat.

Daku Attila, Tiszabezdéd polgármestere és Tóth Balázs, a zsűri tagja. A beruházás már a végső fázisban, nemsokára nem kell többet tartani a beázástól!

 

Végül, de nem utolsósorban szeretnénk kiemelni a VELUX Magyarország Kft.-t, amely szintén idén csatlakozott a felajánló cégekhez, jelentős, 1 millió forintos kerettel. A dán anyacég leányvállalatai élen járnak a társadalmi felelősségvállalásban, csak 2016-ban mintegy 155 millió eurót! adományoztak társadalmi és tudományos kezdeményezések támogatására. Magyarországon támogatták a Bátor Tábort, az Ökumenikus Segélyszervezetet, és több egyéb alapítvány mellett a Várépítő pályázatot is. Erre nem tudunk mit mondani – Isten tartsa meg jó szokásukat!

Minden évben elmondjuk, hogy a zsűrinek nehéz dolga van – lenne helye még ezeknek az anyagoknak máshol is… De az biztos, hogy amíg ilyen elkötelezett cégekkel csinálhatjuk Várépítőt, addig nemcsak a műemlékek és a gyermekintézmények, de mi is épülünk…

 

Kapcsolódó hivatkozások:

www.leier.hu
Várépítő Magazin

 

A Várépítő csapata


Kiemelt kép: Szalai Levente, az ÉMSZ ügyvezetője, Matejkó József tetőfedő mester és tanítványai – ők építették be a Vésztői Református Iskola által nyert VELUX tetőablakokat

Ajánlott cikkeink

Image

Közösségi oldalaink

Várépítő pályázat – az építőipar egyetlen jótékonysági összefogása

Minden apró segítség lehetőség, hogy megújuljon egy intézmény!

A Build-Communication Kft. Várépítő pályázat néven 2010-ben első alkalommal írta ki pályázatát gyermekintézmények és műemlékek számára, amely azzal a céllal jött létre, hogy integrálja az építőipari cégek felajánlásait, emellett összefogja és szervezze a felajánlott termékek pályázati úton történő kiosztását.

 

Adatkezelés - Várépítő pályázat (varepitopalyazat.hu)

Jelen oldal tulajdonosa és üzemeltetője a Build-Communication Kft. 

(Budaörs Office Park, Budaörs 2040, Szabadság út 117. A épület, fsz. 6, adószám: 14598681-2-13, cgszám: 13-09-125525)
Ismerkedjen meg adatkezeléssel kapcsolatos szabályainkkal.
A Várépítő pályázatra történő jelentkezéssel kapcsolatos speciális adatkezelési szabályok a pályázat benyújtását szolgáló pályázati űrlapon olvashatók.