A tényői Cipó-dombon innen, Ravatherm hőszigetelésen túl

A Sokorói-dombsorok közötti völgyben, Pannonhalma borvidékének szomszédságában húzódik a jelenleg 1800 lélekszámú kis település, Tényő, mely 2017-ben ünnepelte 800. születésnapját. Ebben a kis községben néhány évvel ezelőtt merült fel egy bölcsőde megépítésének gondolata.

 

A 2017. évi Várépítő Pályázaton a Ravatherm nettó 850.000 Ft értékű XPS hőszigetelő anyagot ajánlott fel a pályázók részére, amelynek egy része Tényőre került. Ennek az egykor a Pannonhalmi Apátsághoz tartozó községnek az önkormányzati vezetése a 2016-os Széchenyi 2020 program keretében meghirdetett pályázatra jelentkezve látta megvalósíthatónak, hogy az évente 16-17 újszülött lakos óvodáskor előtti napközbeni felügyeletét és nevelését az azt megoldani nem tudó családok számára egy bölcsőde kivitelezésével biztosítsa.

Tényő_Község_Önkormányzatának_újépítésű_bölcsődéjének_látványterve.jpg

Varga Gábor Kálmánt, a Tényői Önkormányzat polgármesterét, mint pályázó kapcsolattartóját a helyi bölcsőde életre hívásáról kérdeztük, amelynek építéséhez a 2017-ben a Várépítő Pályázatra benyújtott pályázatuk sikeresnek bizonyult: elnyerték a Ravatherm lábazati hőszigetelő anyagainak egy részét. „2012-ben már jelentkeztünk egyszer támogatásra, amikor az Ady Endre Általános Iskola külső vakolatának felújításához és hőszigeteléséhez kértünk segítséget, bár akkor eredménytelenül. Ezután a helyi bölcsőde építésének tervével indultunk egy pályázaton a Széchenyi program keretében, amelyet el is nyertünk, ez adta meg az újabb lendületet ahhoz, hogy annak felépítéséhez is megpróbáljunk támogatást szerezni. A kivitelezővel egyeztetve a Ravatherm lábazati hőszigetelő termékeire esett választásunk.”

Megoldások helyben

Általánosságban elmondható, hogy Tényő a fenntarthatóság jegyében az organikus építészeti stílus mentén tervezett és kivitelezett épületeket részesíti előnyben, amelyek a környezet és a hely szelleméhez igazodnak. S ha már a hely szellemét említjük, a községben található az ún. „Cipó domb”, amely Árpád vezér legendájáról híres, miszerint a pozsonyi csatában megsérülve fehérvári szálláshelyére visszafelé menet ezen a dombon vesztette életét.

De visszatérve a mi történetünkhöz, a helyi szülők többsége a Cipó dombon túlra, a Tényőtől 21 kilométerre fekvő Győrbe ingázva viszi csemetéjét az ottani bölcsődékbe, de a helyi 12 férőhelyes bölcsőde azon kisgyermekes családok számára kíván segítséget nyújtani, akik számára az ingázás nem opció. „Községünkből a legtöbb szülő Győrbe hordja gyermekeit, mivel ott is dolgoznak, de nem mindenki tudja megoldani ezt; vannak olyan lakosok akik gyári műszakokban, kötött munkaidőben dolgoznak, és számukra az ingázás sem időben, sem térben nem megoldható.” – nekik jelent megoldást a hamarosan elkészülő új intézmény.

Szigorodó energetikai szabályok szerint

Gyermekintézményről lévén szó, az épület tervezésénél fontos szempont volt az épület szakszerűen kialakított hővédelme is, így a felmenő falak, a padlók és az épületlábazat esetében egyaránt különös figyelmet kapott a hőszigetelés, mely természetesen megfelel a legszigorúbb jogszabályi követelményeknek is.

Tenyo-2.JPG

A pályázaton elnyert RAVATHERM XPS nagy nyomószilárdsággal és nedvességállósággal, kiváló hőszigetelő értékkel rendelkező, zártcellás polisztirol hab. Lábazati hőszigetelésként beépítve segíti, hogy a bölcsőde épülete tartósan energiahatékonyan, alacsony rezsiköltséggel és nagyon kellemes komforttal fogadhassa a településen élő legfiatalabbakat.

A RAVATHERM Hungary Kft. a minőség mellett a fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektet: termékei az újrahasznosíthatóság jegyében készülnek a gyártósoron az MSZ EN ISO 14001:2015 szabvány és ISO 50001:2011 szabványok szerint.

Ajánlott cikkeink